Odchudzanie czy odmładzanie? Dla białek SIRT to żaden dylemat, bo aktywując się mitochondriach komórek przyspieszają metabolizm, hamują procesy degeneracji i aktywują regenerację komórek. Jak aktywować białka SIRT? Geny kodujące sirtuiny włączają się pod wypływem spożywania odpowiednich pokarmów, wysiłku fizycznego oraz postu. Sirtuiny są białkami o bardzo obiecujących właściwościach odmładzających, regulujących metabolizm, wzmacniających obronę antyoksydacyjną. Warto wiedzieć, jak z nich korzystać, aby czerpać wieloaspektowe korzyści: odchudzanie, odmładzanie, witalność.

Jaką rolę pełnią białka SIRT

Sirtuiny to grupa białek, spośród których największą rolę w przyspieszaniu metabolizmu pełnią białka SIRT1 i SIRT3. Aktywują się głównie w tkance tłuszczowej, wątrobie oraz trzustce – miejscach o dużej aktywności metabolicznej. Białka SIRT niosą w sobie ogromny potencjał zdrowotny. Lista zalet białek SIRT jest długa:

  • aktywują gen długowieczności
  • zwiększają aktywność metaboliczną
  • wzmacniają odporność
  • zasilają obronę antyoksydacyjną organizmu
  • stymulują tworzenie się nowych naczyń krwionośnych
  • poprawiają funkcje poznawcze i łagodzą stany zapalne w tkance mózgowej
  • pobudzając produkcję osteoblastów wzmacniają kości
  • regulują wydzielanie insuliny wpływając pozytywnie na gospodarkę węglowodanową organizmu
  • stymulują przekształcanie białej tkanki tłuszczowej do brunatnej tkanki tłuszczowej intensywnie zużywanej w procesach spalania
  • stymulują tarczycę do wydzielania hormonów

Poczuj moc odchudzających sirtuin w profesjonalnie zbilansowanym jadłospisie redukcyjnym SIRT- kliknij.


Dieta aktywująca białka SIRT

Istnieje grupa produktów spożywczych, które mogą aktywować białka SIRT w organizmie ludzkim pozwalając mu uzyskać szereg korzyści zdrowotnych i sylwetkowych. Produkty te to nie superfoods, egzotyczne dary natury czy wyroby z najwyższej półki. To składniki, które goszczą w kuchniach całego świata od lat. Znaleźć je można w naturalnych, nieprzetworzonych dietach takich jak dieta śródziemnomorska czy dieta DASH. Twórcy diety SIRT zalecają włączenie wszystkich produktów spożywczych wzmagających aktywność sirtuin do menu. Ma to na celu jak najefektywniejszą stymulację aktywności białek SIRT.

Do żywności aktywującej sirtuiny zalicza się:

  • papryczka chilli
  • kasza gryczana
  • kapary
  • seler
  • kakao
  • kawa
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • zielona herbata (szczególnie matcha)
  • jarmuż
  • lubczyk
  • daktyle Medjool
  • pietruszka
  • czerwona cykoria
  • czerwona cebula czerwone wino
  • rukola
  • soja
  • truskawki
  • kurkuma
  • orzechy włoskie

Produkty z powyższej listy swą wyjątkowość zawdzięczają obecności polifenoli, które wpływają na geny kodujące sirtuiny. Czym są polifenole? Są to substancje wytwarzane przez rośliny w celu ochrony przed szkodliwym działaniem środowiska. Jedząc je możemy korzystać z ochrony jaką wykształciły rośliny i czerpać z niej antyoksydacyjne korzyści.

Białka sitruinowe nie są jednak aktywowane wyłącznie przez pokarm. Aby czerpać korzyści wynikające z działalności sirtuin należy przyjrzeć się aktywności fizycznej oraz postom. To połączenie wszystkich 3 czynników jakimi są: ruch, post oraz dieta pozwolą najefektywniej stymulować gen szczupłości i gen długowieczności.

Dieta sirtuinowa pobuda metabolizm.

Produkty sirtuinowe pobudzają produkcję białek SIRT.

Trening aktywujący białka SIRT

Aktywność fizyczna jest silnym wyzwalaczem białek SIRT. Mięśnie szkieletowe są nie tylko źródłem siły i ruchu, ale również są endokrynnie czynne. Oznacza to, że produkują substancje, które wpływają działanie innych organów. Mięśnie szkieletowe w dużej mierze odpowiadają za zdrowie metaboliczne: redukcje wagi, prewencje oraz leczenie insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. Jeśli chcesz skupić się na aktywacji sirtuin, pamiętaj, że Twoje mięśnie mają zdolność pobudzania białek SIRT do działania. Jak? Wysiłek fizyczny jest dla organizmu stresem metabolicznym, który powoduje reakcję obronną. W wyniku obrony przed umiarkowanym stresem zostaje uruchomione wydzielanie białek SIRT.

Badania naukowe dostarczają nam częściowych informacji o rodzaju treningu, który aktywuje sirtuiny. Naukowcy potwierdzają, że regularne treningi HIIT (trening interwałowy o wysokiej intensywności) wzmagają produkcje SIRT1, natomiast trening aerobowy powoduje wzrost aktywności SIRT3. Mimo braku pełnej informacji na temat mechanizmów i rodzajów aktywowanych białek SIRT podczas wysiłku fizycznego, nie ma wątpliwości, że trening powinien być obowiązkowym towarzyszem wspierającym efekty diety SIRT. Korzyści będą podwójne:

  1. zwiększenie deficytu kalorycznego sprzyjającego utracie masy ciała
  2. silniejsza aktywacja białek SIRT pobudzających metabolizm

Post aktywujący białka SIRT

Post jest tematem coraz częściej podnoszonym przez naukowców w kontekście zdrowia. Niezależnie od formy (intermitten fasting, time restricted eating, 5:2) post przynosi on udokumentowane korzyści zdrowotne. Poszczenie ma tez wpływ na ekspresję białek SIRT. Sirtuiny są wrażliwe na niedobór energii. Oznacza to, że aktywują się w momencie wystąpienia wyraźnego deficytu kalorii. Jest to powodem, dla którego pierwszy oraz drugi etap diety SIRT przebiega z istotnym ograniczeniem podaży kalorii.

  1. etap trwa 3 dni podczas, których dzienna podaż kalorii nie powinna przekroczyć 1000 kcal.
  2. etap ogranicza podaż kalorii do 1500 dziennie przez kolejne 4 dni.
  3. etap diety SIRT nie uwzględnia żadnego ograniczenia kalorycznego, a bazuje na spożywaniu pokarmów, które aktywują sirtuiny.

Jak aktywować sirtuiny?

Regularny wysiłek fizyczny, post nocny o trwający 12-14h to racjonalne podstawy zdrowego stylu życia. Kwestia wzmożonej ekspresji białek SIRT może tylko stanowić dodatkowy argument, aby praktykować jedzenie ograniczone w czasie i regularną aktywność fizyczną. Dodając do powyższych trzeci element, jakim jest dieta bogata w żywność sirtuinową zwiększa szansę na odczuwalny wpływ białek SIRT na metabolizm, wagę ciała i witalność.


Zasmakuj w szybkich daniach, pij tryskające energia koktajl i chudnij – 14-dniiowy jadłospis SIRT.


Dieta sirtuinowa