Gotujesz ryż w plastikowym woreczku? Pijesz gorącą kawę z plastikowego kubka? Tuńczyk z puszki pojawia się regularnie w Twoim menu? Nie zwracasz uwagi na skład kremów i balsamów? Zdecydowanie pora coś z tym zrobić. Proste i zwięzłe wskazówki, jak minimalizować ekspozycję na toksyny.

Toksyny w plastikowych opakowaniach

Do plastiku, również tego używanego w przemyśle spożywczym, dodawane są substancje mające poprawić jego jakość. Należy do nich min. Bisfenol A, który oryginalnie powstał, jako sztuczny estrogen! Nie znalazł zastosowania w medycynie, za to stał się plastyfikatorem i z łatwością może ingerować w ludzką gospodarkę hormonalną.

Co może powodować?

  • niepłodność
  • raka prostaty
  • raka piersi
  • PCOS
  • otyłość
  • choroby metaboliczne: cukrzycę, miażdżycę i nadciśnienie

W kontakcie z wysoką temperaturą (gorące płyny w plastikowych kubkach, gotowanie w kasz i ryżu w plastikowych woreczkach, picie wody z plastikowej butelki nagrzanej na słońcu) związki endokrynnie czynne tj. sztuczne estrogeny przenikają z dużo większą intensywnością do pokarmu lub płynu, a stamtąd już prosta droga do organizmu ludzkiego.

Jak unikać toksyn zawartych w plastiku:

  • zdrowiej i taniej jest używać w kuchni ryżu i kasz na wagę lub pakowanych w 1kg opakowania.
  • opakowania plastikowe do podgrzewania potraw np. w mikrofalówce powinny mieć symbol 2HDPE (polietylen o dużej gęstości) lub 5PP (polipropylen), to najbezpieczniejsze formy plastiku
  • kawa na wynos – najlepiej z własnego kubka lub noszonego przy sobie bidonu ze stali szlachetnej
  • wodę pakowaną w plastikową butelkę pij sporadycznie
  • nie pij wody z plastikowej butelki, która uległa ogrzaniu (np. butelka pozostawiona w letni dzień w samochodzie)
  • mrożenie wody w plastikowej butelce również zwiększa przenikanie substancji toksycznych do wody
  • żywność mroź tylko w pojemnikach z oznaczeniem: nadaje się do zamrażarki

Toksyny zawarte w metalowych puszkach

Do jedzenia zamkniętego w puszce również przenikają substancje endokrynnie czynne, czyli swą budową przypominające ludzkie hormony. Zawartość kwasów w pożywieniu, które ma kontakt z puszką, sprawia, że bisfenol A skuteczniej przenika do żywności.

Jak unikać toksyn pochodzących z metalowych opakowań?

  • Bezpieczne jest kupowanie napojów z puszek.
  • Warzywa i owoce z puszek – wykorzystuj tylko warzywo/owoc przepłukując je na sitku. Nie korzystaj z zalewy! Nie podawaj dziecku słodkiego soczku z puszki z ananasem. Rozważ zmianę pomidorów krojonych z puszki na passatę pomidorową ze szklanej butelki.
  • Mięso i ryby w puszkach – zawartość tłuszczu zwiększa przenikanie bisfenolu do zawartości puszki. Prym w tej kategorii wiedzie tuńczyk! Ryby lub mięso puszkowane zakazane są dla kobiet w ciąży i osób ze zmianami hormonalnymi!
  • Mleko kokosowe, mimo, że zaliczymy je do napojów, nie powinno być pakowane w puszkę (wysoka zawartość tłuszczu).
  • Podobnie sytuacja wygląda z oliwą, która powinna być pakowana wyłącznie w butelki z ciemnego szkła.

Toksyny w domu, łazience, szafie

Środki czystości, kosmetyki, meble, panele, dywany, ubrania – mogą zawierać (i najpewniej zawierają, jeśli nie dołożysz szczególnych starań przy wyborze) substancje, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Kuszą elegancją, funkcjonalnością, zapachem czy ceną i zawsze będziemy się nimi otaczać. Warto jednak wiedzieć, że jest drugie dno i nauczyć się minimalizować ewentualne negatywne skutki.

Co tam jest takiego groźnego?

  • ftalany
  • PCV
  • substancje opóźniające zapłon
  • barwniki
  • metale ciężkie
  • substancje zapachowe
  • parabeny
  • substancje przedłużające trwałość

Jak unikać toksyn środowiskowych w domu:

  • codziennie wietrzyć pomieszczenia
  • odkurzać oraz wycierać często kurze szmatką zmoczoną wodą (lub wodą z octem). W kurzu znajduje się dużo substancji toksycznych, które wydzielają się z paneli, mebli, sprzętu elektronicznego.
  • prać ubrania przed pierwszym noszeniem
  • wybierać kosmetyki o naturalnym (↑96% składników naturalnych) i jak najkrótszym składzie
  • kupować środki chemiczne z etykietą Ecolabel lub sporządzać domowe środki czystości na bazie octu i sody oczyszczonej (to bardzo proste, gwarantuję!)
  • postawić (tam, gdzie to możliwe) na kosmetyki w szklanych opakowaniach i mydła w kostce pakowane w papier
  • zwrócić szczególną uwagę na ilość kosmetyków stosowanych do utrwalania fryzur i ozdabiania paznokci
  • kupować ubrania i meble z drugiej ręki (tańsze, zero waste, no i pierwszy właściciel przyjął na siebie najintensywniejszą emisję toksyn)

Prewencja, to najlepsze, co możesz zrobić. Wierzę, że świadomość, to podstawa podejmowania małych, ale konsekwentnych działań w odpowiednim kierunku. Ty ustalasz priorytety. Ty ustalasz skalę działań, na którą obecnie możesz sobie pozwolić. Ograniczając choć jedno źródło toksyn, jesteś daleko przed tymi, którzy nie zrobią nic. Mniejsze narażanie się na toksyny środowiskowe, to sprawniejsze organy oczyszczające: nerki i wątroba, zdrowszy układ hormonalny, mniejsze problemy zdrowotne. W efekcie, większy komfort życia.